Original

Tips och råd för originalproduktion.
Vi tar emot filer från alla Mac- och de flesta PC-program avsedda för bildbehandling och layout. Original produceras bäst i QuarkXPress eller Adobe InDesign, men vi tar gärna emot högupplösta PDF-filer.

Undvik däremot att göra layouten i program som Word, Excel eller Powerpoint, från dessa program tar vi endast emot pdf filer.


Dokumentformat
Det viktigaste att tänka på är att göra originalet med exakta proportioner i förhållande till utskriften. Välj gärna en skala på 100%, 50%, 25% eller 10%. inget Utfall eller Skärmärken behövs.

Vid utskrifter som täcker flera paneler, gör originalet som en sida, så sköter vi uppdelningen för bästa passning.


Logotyper
Logotyper bör vara vektoriserade EPS-filer för bästa resultat, så konvertera gärna all text till kurvor. Ange färger enligt Pantoneskalan eller skicka med ett färgprov.


Bilder
Bilder sparas helst som EPS eller TIFF. Välj CMYK Euroscale coated v2. Undvik att blanda olika färgrymder. EPS-filer kan även sparas med JPEG-komprimering i maximal kvalitet.

Upplösningen bör ligga på minst 100-150 ppi i storlek 100%. Är originalbilden 50% av slutformatet blir upplösningen 200-300 ppi och så vidare.


Typsnitt
Bifoga alla typsnitt som används, även de i inmonterade illustrationer och EPS-filer. Konvertera gärna texten till kurvor om det är möjligt.


Färgprofiler
Vi använder oss av Euroscale Coated v2 för CMYK och Adobe RGB (1998) för RGB


Originalarbete
Vi kan även hjälpa till med att skriva texter och lägga in bilder och logotyper samt enklare original arbeten, efter färdiga manus.